Tidigare i höstas träffade vi Maria. Det blev ett långt och härligt samtal om många och viktiga saker med utgångspunkt i hennes KASAM-kofta. Om mening, mod, livet, stickningen, konsten och nästan allting!
Nu är det snart dags att lägga upp till en ny mysterimössa och den här gången tar vi alla stickare med på en resa genom Sverige.
Om du vill delta så behöver du tunna stickor (2 mm) och tunt garn (400 m/100 g). Ett nystan mörk bottenfärg och ett nystan ljus mönsterfärg eller tvärtom.
Masktätheten är extra viktig i år om du inte vill att mössan ska bli för stor!
Anna Bauer är textilkonstnär och "dronning av hönsestrikk". Hon stickar bara udda vantar, massor av mönster, ännu mera färger och gör även stickad konst.
Hon behöver heller aldrig sticka vända på stickningen och sticka från avigsidan. Lyssna på avsnittet får du veta hur hon bär sig åt!
Sverige har fått sin första mästare i stickning och vi har förstås intervjuat henne. Ulla Engquist har stickat i 60 år och "forskat" i stickning i 40 år. Hon kan allt om uppläggning, hoptagningar, ökningar, minskningar, kanter, knapphål och hur man får en SKARP ANSLUTNING.
Heléne berättar om "the Gutter Girls" – fiskrensarflickorna längs engelska och skotska kusten som stickade medan de väntade på att båtarna skulle komma in med dagens fångst.
De hade råd att med köpegarn och stickade gärna det senaste modet. Och så de fina fiskartröjorna förstås, så kallade ganseys.
Det låter så kul att Johanne får lust att sticka iväg, slå sig i följe med ett gäng coola gutter girls och leva livet.
I det här avsnittet får du möta den unga konstnären Maya Sundsten. För några år sedan bodde hon en tid på Fair Isle, den lilla ön mellan Orkney och Shetland, som så starkt förknippas med den shetländska stickningen. Maya berättar hur hon hamnade där och om hur det var att bo på en sån speciell plats, en plats som fortsätter att inspirera henne.
Denna höst har hittills varit helt makalös. Hektisk och härlig! Massor av nytt (tidning)! Favoriter i repris (Shetland)! Intervjuer på svensk og norsk! Det här avsnittet har du längtat efter!
Kram från Heléne och Johanne
Hur lyckas man skapa 35 olika (fina) vantmönster för att fylla en hel bok? Vilka mönster i Maja Karlssons nya ”35 vantar” var svåra och vilka flöt bara på? Hur ska man tänka om man fastnar? Och blir alla idéer färdiga vantar? Hör Maja berätta om arbetet bakom boken och var med och tävla om tre exemplar!
Vi pratar om när Johanne, på uppdrag av tidningen Hemslöjd, träffade dronningen av dansk stickning – Vivian Høxbro - i hennes hem på Falster. Hon är imponerande kunnig, respektingivande – och cool.
Sex år har Vivian ägnat åt att undersöka stickade tröjor med stjärnmönster från 1800-talet. Resultatet är praktverket "Danske stjernetrøjer" med dokumentation av gamla mönster och mönster till nya tröjor man kan sticka i nutida garner.
Hon kallas för drottningen av Fair Isle-stickning – Wilma Malcolmson från Shetlandsöarna. Hur bär hon sig åt för att få färgerna att glöda i stickningen? Varifrån hämtar hon sin inspiration? Och har hon en kista full av stickade släktklenoder när alla kvinnorna i hennes familj har varit stickare?
Wilma var i Sverige för att hålla workshop i hur man målar med garn på Stickstämman på Biskops Arnö under sommarens varmaste veckor – och vi passade på att intervjua henne och fråga om allt!
Letar du garnbutiker i Stockholm? Vi har hela listan. Plus tips på bra sommarstickning, nya böcker och några gratismönster. Vi planerar också fler resor och så blir det tävling!
Materialexperten Björn Florman är gäst i detta avsnitt och förklarar lite kring hur man ska tänka för att kunna sticka så att det blir minsta möjliga belastning på miljön.
Så vilket är bäst – ull eller akryl? Svaret är inte enkelt som Heléne och Johanne vill tro...
Stickresor lockar allt fler. Johanne har varit på Irland och besökt nya garnfestivalen Woollinn. Där träffade hon och intervjuade Ysolda Teague, Susan Crawford och Louisa Harding. Kate Davies var också där och höll ett föredrag.
Men bäst var besöket på Inisheer, den minsta av Aranöarna, där Una McDonagh lärde ut gamla flätmönster som hennes faster och farmor brukade sticka.
Ny tung litteratur om stickning och broderi - och vi har läst! I detta avsnitt pratar vi om Glamourie, Vintage Shetland Project, Marknadsvantar och Svenska Broderier.
Vi delar med oss av "våra värsta tips" och känsliga lyssnare varnas. Det handlar om fel masktäthet, underlåtelse att sticka provlappar och oförmåga att hantera en synål, med mera.
Det kanske kan verka som om vi är duktiga på att sticka, men skenet bedrar!
Jenny Alderbrant är en spännande stickdesigner som under namnet JennyPenny har dragit fram som en virvelvind med sina söta mönster. Ingen kan tro att hon började sticka på allvar för bara fem år sedan – och ungefär samtidigt satte hon igång att göra egna mönster. Inom loppet av ett halvår har hon kommit ut med två böcker. Vi har träffat henne!
När stickandet får händerna att domna, armbågen att smärta och nacken att stelna...
Jo, det finns en avigsida med stickning. Men det går att sticka ergonomiskt. I boken Knitting Comfortably skriven av en stickande sjukgymnast finns tips och råd om hur man ska göra för att slippa drabbas av stickskador – vi har läst den.
Det finns väl ingen som så grundligt utforskat och utvecklat handstickningens alla möjligheter som Britt-Marie Christoffersson - hon är vår stickdrottning! Vi har träffat henne för en intervju om hur allt började och hur det kom sig att det blev tre böcker i hennes projekt om stickning.
Vackra vantar, varma vantar, knasiga vantar, halvfärdiga vantar, coola vantar, broderade vantar...
En utställning för vantälskare av vantälskare från hela Sverige har Hemslöjden i Skåne och Hemslöjden i Norrbotten samlat ihop. Det har varit fritt fram för vem som helst att rita och sticka en vante och vara med och sedan dela med sig av mönstret till andra stickare.
Hör hemslöjdskonsulenten Sofia Månsson berätta om alla fantastiska vantar och varifrån den roliga idén till utställningen kom.
Kaffe Fassett – en färgmästare som förändrat stickningen. Berättelsen om denna karismatiska konstnär är som en saga. Men beror en del av uppmärksamheten kring hans stickning på att han är man?
Vi vågar också ta upp det kontroversiella ämnet att TA BETALT för handarbete. Är det finare att bara jobba ideellt än att försöka försörja sig på stickning?
Hur ska laga något så det blir snyggt? Bör man laga allt som är trasigt? Kan det vara bättre att slänga ett trasigt plagg? Och hur får man bäst bort olika fläckar?
Leili Mänder, expert och lagningsaktivist, delar med sig av sina bästa tips och sin värdefulla kunskap!
Vi dyker in i den norska stickpoesin genom att bläddra flitigt i tre fantastiska böcker. Även Peer Gynt och stickbingo nämns.
Undrar du vad tvåändsstickning är? Karin Kahnlund kan allt om denna uråldriga, speciella svenska stickteknik.
Hon berättar också om Stickresan – en kurs hon har om sticktraditioner runtom i Sverige.
Själv finns hon tillsammans med 200 färger av shetlandsgarn i sitt ett garnparadis i norra Stockholm. Häng med dit tillsammans med oss!