Ta fram din bästa sockstickning och willkommen att hänga med till Tyskland en stund! Vi pratar tyska garner, böcker och butiker. Herbert Niebling nämns! Och kom ihåg att ”Det behövs inget EU för stickning", som Johanne så riktigt utbrister. Tschüss!
Det börjar lacka mot jul och vi har laddat upp med en hel hög nya stickböcker. Förhoppningsvis får du flera bra tips till önskelistan!
Att brodera kvinnomärket var som att släpa det i smutsen, berättar Louise Waldén. Hon var medlem i Grupp 8 och handarbetade under den period när det ansågs tillhöra en förlegad kvinnoroll.
Louise är kvinnohistoriker och har forskat om vad symaskinens utveckling betytt för kvinnor. I avsnittet pratar vi också om hur handarbete också har alltid varit ett sätt för kvinnor att kunna dra sig undan och ägna sig åt något eget och få utlopp för sin kreativitet.
Lokala garner och nya små spinnerier som poppar upp överallt verkar vara en rådande trend – inte bara i Sverige. Era utsända rapporterar från garnfestivalen Yarndale i Yorkshire och Shetland Wool Week.
Vi har träffat Celia B. Dackenberg för att prata om hennes senaste bok "Lånat, sparat, ärvt & nytt - småkoftor, fintröjor och annat stickat för barn". Celia berättar också om varför stickningen har ”allt” – och det enda som stickningen INTE har. På bloggen får du också veta vem som lanserade begreppet ”dubbelvarv” och varför vi vill lansera det igen.
Stickdesignern Cornelia Hamilton sökte äventyret och lämnade New York för Sverige i början av 80-talet. Hon blev kvar här och var den som tog in det unika Norogarnet från Japan hit.
Cornelia har jobbat på att föra ut den svenska stickningen till USA och delar numera sin tid mellan Atlanta och Mariefred. Hon har också uppfunnit ett nytt sätt att sticka hål (!) och gör fortfarande design till Vogue Knitting. Nu ser hon tecken på att en ny stickvåg är på gång.
Vi gjorde det! Vi är framme vid avsnitt 100! Det kunde vi inte ens drömma om när vi startade för drygt 4 år sedan. I detta jubileumsavsnitt blickar vi både bakåt och framåt. Ni får äntligen veta vad vi stickar på just nu och det blir också prima tips. På bloggen finns mycket mer att läsa kring avsnittet, statistik och fantastiska fakta. Och den första inofficiella bilden på Johannes senaste design.
I det här avsnittet är det rejäl ESTLANDSPEPP efter att Heléne kommit hem från årets upplaga av Craft Camp. Du får också följa med till Upplandsmuseet och utställningen "Kulturkoftor & Sagotröjor."
Nu har Johanne varit på Shetland för första gången och vill berätta ALLT! Om garnet, fåren, de gamla samlingarna av stickat på museerna, de gulliga shetlänningarna och lunnefåglarna.
Ett extra fullmatat avsnitt från vår resa med Red Fox Travel till Yttre Hebriderna i början av juni. Vi berättar allt - och lite till - som vi var med om på denna fantastiska resa med sticktema. Dessutom kan du lyssna på intervjuer med Kristina Macleod, Harris Tweed och Madeleine Östling på spinneriet Uist Wool. Bilder och länkar finns som vanligt på vår blogg www.nordknit.blogspot.com
Annkristin Hult kan ull. Hon är nationell utvecklare med inriktning mot slöjd- och hållbarhetsfrågor och fokus på ull på Nämnden för Hemslöjdsfrågor.
Vi frågade Annkristin hur vi kan bli bättre på att ta hand om vår svenska ull – och enligt henne finns det hopp!
När Nördic Knitting mötte Historical Textiles blev resultatet ett späckat avsnitt med mycket historia och ännu mer om ull – precis som man vill ha det, eller hur? De kunniga kvinnorna bakom Historical Textiles är Maria Neijman och Amica Sundström.
Vi rekommenderar flera svenska och norska "måsten" till stickbiblioteket, plus några böcker och häfte om hur man lagar och stoppar. Att inspireras av äldre mönster verkar vara något av en trend – men ändå har böckerna blivit väldigt olika, så Heléne och Johanne har var sin favorit.
Vad var det mest överaskande som Ingun Grimstad Klepp och Tone Tobiasson upptäckte när de skulle skriva ny norsk stickhistoria? Och hur lyckades Wenche Roald göra moderna plagg av snart hundra år gamla mönster? Ett avsnitt för den som vill frossa i den fantastiska norska sticktraditionen på olika sätt.
Det blir fler böcker i nästa avsnitt.
Möt Värmlands mesta vantsamlare, hemslöjdskonsulenten Carina Olsson! Hon har 400 vantar i sin privata samling och har gjort det till sin uppgift att rädda gamla vantar med ovanliga mönster undan förgängelsen. Hon tog med sig några särskilt utvalda par till ett innehållsrikt samtal. Många bilder på bloggen!
I tidningen Hemslöjd, nr 1/19, har Johanne skrivit en artikel om näverstickning där Carina också medverkar. Missa inte det!
Årets första avsnitt! Vi träffades efter ett långt uppehåll och pratade om det som varit och det som kommer. Ett långt och slingrigt samtal blev det - om det gångna året och vad vi ser fram emot det här året. Håll till godo och häng med i svängarna!