Vi plockar upp de maskor vi tappat under året och delar med oss med massor av tips! Det har varit ett väldigt händelserikt 2017.
Och så har vi kört igång den nya mysteriestickningen som i år blir en julmössa, men som blir så fin att man kan ha den resten av året också.
Vad väntar under stickåret 2018? Vi berättar litegrann – men inga spoilers!
En önskelista kan vara bra att ha alla tider på året, men särskilt när det lackar mot jul. Här får du massor med tips på vad du kan önska dig. Både oumbärliga saker och "bra att ha saker".
Vi återförenas efter många veckor på varsitt håll. Det talas mycket om symposier och festivaler. Samt vad vi sett, hört och funderat på kring senast vi sågs.
Nej, stickningen spreds inte från södra Sverige till norr – för även i Norrbottens stickades det redan på 1600-talet.
Erika Nordvall-Falck berättar om sin upptäckt och den fantastiska samling gamla vantar hon har. Men också om Skaite-Maria, Porjusgumman och andra spännande stickerskor.
Efter två års stickande är Ivar Asplunds bok Sticka flätor äntligen klar. Den innehåller massor av snygga mönster med fiffiga finesser som Ivar berättar allt om. Dessutom bjuder han på bra sticktips – och så nämner vi Alice Starmore några gånger.
Vilken bokhöst! Det är nästan inte klokt så mycket bra det kommer nu. Idet här avsnittet har vi samlat ihop en stor härlig hög nya böcker.
Efter sommarens semestrar sammanstrålade Johanne och Heléne i ett trevligt buskage på Södermalm i Stockholm för att ta en selfie till Instagram. Samtidigt undrade vi om det fanns några önskningar om vad vi skulle ta upp i podden. Det fanns det! Därför har vi nu spelat in ett önskeavsnitt där vi tar upp en del av frågorna vi fick.
Celia B Dackenberg berättar vad en kulturkofta är och har också gjort mönster till flera i sin nya bok. Till exempel kan du att sticka Kurt Cobains kofta – och slippa köpa en för 137 000 dollar...
Guldgarnet får det vackra brokadmönstret att glänsa och silket gör koftan mjuk och fjäderlätt. Men var kommer den ifrån och vem stickade den? Och hur är guldgarnet gjort?
Vi pratar med textilvetaren Magdalena Fick som har studerat och dokumenterat denna kofta från 1500-talet som finns på Nordiska museet i Stockholm
Vi ville så klart sticka en kopia av koftan, tills vi fick reda på masktätheten... Snacka om långsam och krånglig stickning!
Vad är det som ger Börje Norberg sådana superkrafter när han spinner garn att det blir så extra mjukt?
Jo, hon heter Jenny. Spinning Jenny. Och hon är helt unik! Men det är tillsammans med Ulla-Karin Hellsten som han driver Östergötlands ullspinneri.
Hör Börje och Ulla-Karin berätta om hur de först var nära att knäckas av den skräckinjagande Bertil Jonsson på 1980-talet och sedan fick kämpa för att överleva sticktorkan på 1990-talet. Men om hur räddningen kom – från ett helt oväntat håll...
Resultatet av deen nya C14-datering av två gamla tvåändsstickade vantar från Dalarna slog ner som en bomb. Den ena vanten visade sig vara från 1500-talet och nu måste vi antagligen skriva om svensk stickhistoria.
Vi pratar med Anna-Karin Jobs Arnberg från Dalarnas museum om det sensationella fyndet, men också om hur denna urgamla sticktradition lyckats leva kvar till idag – inte bara i de vackra folkdräkterna.
Sonia och Roger Bush berättar den snart hundraåriga historien om Wålstedts Textilverkstad, spinneriet de driver som fjärde generation i Dala-Floda. Där görs fortfarande unikt garn med extra glans av ull från svenska lantrasfår, som tack vare Wålstedts räddades från att dö ut. Missa inte bilder och länkar på vår blogg!
Varför är stickningen så livsviktig i Lettland? Vår gäst Ligita Veigurs berättar om de traditionella mönstren som man stickade i hemlighet under ockupationen, vad symbolerna betyder och om stjärnan verkligen är Lettlands nationalsymbol.
Länkarna finns på bloggen: nordknit.blogspot.com
Snart ÄR det sommar och på Nördic Knitting har vi börjat ladda med planering av semesterstickningen. Vi pratar spetsstickning och fördjupar oss både det ena och det andra kring det. Missa heller inte er sommarpresent som väntar på bloggen!
400 år norsk stickhistoria! Allt om Selbuvantar! De bästa nya norska boktipsen!
Vi firar 17 maj med ett långt av avsnitt om stickningen i vårt älskade grannland, där man verkligen vet hur man hanterar ett par pinner och tar det här med stickning seriöst. Kos dere!
När kom de första stickböckerna på svenska? Vem gjorde mönstren och vilka var det som köpte böckerna och stickade?
Förstår man beskrivningarna – och vad för slags mönster var det?
Vi hade frågorna och Hanna Bäckström, doktorand i textilvetenskap, hade svaren!
Storbritannien har kanske haft sin storhetstid, för nu kommer att det bli både dyrare och krångligare att köpa garn därifrån. Men innan det blir för sent berättar vi om alla de bästa brittiska fibrerna och formgivarna.
Maria Gustafsson, stickfestivalernas okrönta drottning! Vill du också veta hur hon får reda på allt kul som händer i stickvärlden? Lyssna på avsnitt 51!
Vi firar att vi poddat i två år med att fråga ut varandra: har vi varit med om något sticktrauma, stickat något vi skämts för och vilken tidsålder skulle vi vilja besöka för att titta på den tidens stickning?
Nu kör vi också igång vår Starmore-KAL. Om man ännu vet inte vem Alice Starmore så har man en fantastisk upptäckt framför sig –så lyssna på detta jubileumsavsnitt!
Utan Gunnel – inget Shetlandsgarn i Sverige! Lyssna på berättelsen om hur hon kom till Shetlandsöarna, upptäckte de gamla mönstren och fick svenska stickare att göra Fair isle-tröjor först av alla.
I Finland möts öst och väst. Och både långsam och krånglig stickning uppstår. Korsnäströjan - en tröja att dö för även om det innebär att man stupar med en virknål i handen. Vantarna från Rovaniemi - intarsiastickning runt med tio färger. Galet! Vackert!
Tillsammans med Karin Larsson från garnbutiken Litet Nystan försöker Johanne och Heléne spana trender inom stickning.
Vilka mönster, garner och färger är det som gäller just nu?
Finns det något som är det "rätta sättet" att skriva en stickbeskrivning? Vad ska man göra om man inte begriper vad det står? Alla dessa sticktermer som lånas från engelskan – är det bra eller dåligt? Och vad är det som gör att man blir en bra stickare?
Heléne pratar med Erika Åberg om hennes senaste bok "Sticka vantar, sockor och lite till" i hytten på väg hem från Tallinn, december 2016.