Traditionsenligt går vi igenom de stickböcker som kommit ut under året. Tyvärr hann vi inte före jul, men fick du en bok du redan har eller vill byta din julklapp kommer här tio prima boktips! Detta avsnitt är det första av två som handlar om Årets Stickböcker 2022.
Nu är det snart dags för årets kanske sista mysteriestickning. Traditionsenligt har vi gjort ett nytt mössmönster och en knitalong som startar på julafton. Mönstret finns på Ravelry och mer information i detta mini-avsnitt och på bloggen: nordknit.blogspot.com
Hoppas att många vill vara med och sticka!
I detta avsnitt får du höra Lotta och Christina, två driftiga kvinnor som helhjärtat satsar på svensk ull. Deras affärsidé är lika enkel som genial; att ta vara på och utveckla svensk ull till garn och andra produkter. Här kan man verkligen säga att de är med i processen ända från fåret till den stickade koftan. Vi träffade Avelsås Ull & Inredning när de var i Stockholm tidigare i höst. Du kan också vara med och tävla om garn - läs mer på bloggen!
Äntligen kommer svaret på vad vi tycker om PetiteKnit. Och följer vi trender i stickningen?
Har vi några UFOn? Ja, hur ärliga törs vi vara? Heléne har faktiskt gjort processen kort med några under sin senaste rensning och barmhärtighetsfroggat flera stycken. Men det är ett litet UFO som klarar sig varje gång...
Och visst misslyckas vi fortfarande när vi stickar. Men det går ju alltid att repa upp.
Tack för alla roliga frågor! Några kommer att bli hela avsnitt så småningom.
Det är dags att öppna frågelådan ännu en gång - vad vill ni fråga oss om? Så många roliga och klura frågor ni skickat in! I detta första avsnitt handlar det om allt från teknikaliteter och designtips till vad vi tyckt varit roligast och mest minnesvärt att sticka. En salig blandning, precis som det ska vara!
Nördic knitting har träffat Maja Karlsson! Under två år stickade Maja de 20 koftor som ingår i hennes nya bok. Hon har inte räknat ut hur många timmar eller hur många maskor hon stickat sammanlagt men säger att hon i alla fall inte är trött på att sticka koftor. I boken finns vardags- och festkoftor, en mix av koftor för alla årstider och tillfällen. Man kan inte ha för många koftor! I avsnittet berättar Maja också om sitt arbete som chefsdesigner på Järbo.
Hazel Tindall har vunnit titeln Världens snabbaste stickare tre år i rad. Hon föddes in i en familj av stickare och hennes mamma stickade (motvilligt) för att bidra till familjens försörjning.
Själv älskar Hazel att sticka och håller kurser och föreläsningar och delar med sig av sina bästa tips. Men nu letar hon efter sin efterträdare.
The Swedish podcast Nördic knitting met knitwear designer Ella Gordon, Lerwick, in May 2022.
Nytt avsnitt! Och vi är extra glada att kunna presentera en intervju med Ella Gordon – en av de starkast lysande stjärnorna på Shetlands stickhimmel. Inte helt oväntat kommer vi in på hur det är att verka med den särpräglande sticktraditionen som grund. Intressant och spännande! I det här avsnittet på svenska gör vi en sammanfattning av vårt samtal. Vill du höra hela intervjun lyssnar du också på det engelska avsnittet.
A summary in Swedish of our interview with knitwear designer Ella Gordon from May 2022.
Vi har träffat Terri Laura när vi var på Shetland tidigare i år. Vi pratade stickning såklart och om hur det är att arbeta i denna shetländska tradition - hur det var förr och hur det är nu. Men också hur svårt det kan vara att som ung våga ta klivet att starta företag och satsa på det. Givetvis kommer vi in även på hennes berömda farmor och att arbeta med färger i stickning.
An interview with the talented Terri Laura from earlier this year, starts ca 09.06 min after an introduction in Swedish.
I sommar har vi verkligen ö-hoppat! Vi har besökt Yttre Hebriderna, Shetland, Fair Isle och Tjörn. I detta avsnitt får du höra allt om var, när, hur och med vem! Dessutom en exklusiv intervju med Vivian Höxbro. Så greppa stickningen och häng med oss från ö till ö! Det är ett extra långt avsnitt, perfekt att sticka (långsamt och krångligt) till. Kram från Heléne & Johanne
Vi har träffat Karin och Evelin, kvinnorna bakom årets stora stickevenemang ”En Svensk Stickklassiker”. Tanken är att dels genomföra en riktig utmaning, liknande den klassiker som finns inom svensk idrott, dels att unna sig tid till något roligt och lustfyllt. Och att ta sig själv och sin stickning på allvar! I premiärupplagan av En Svensk Stickklassiker fanns plats för 30 deltagare och i avsnittet får du höra om vilka delmoment som ingår under året samt vad som hägrar vid målgången.
Vi har pratat språk, får, ull och garn med svenska Viveka Velupillai på Uradale farm i Shetland. Hon är både professor i lingvistik och stickare som gör egna mönster i gårdens eget ekogarn.
Shetland i vårt hjärta! Shetland forever - äntligen kom vi tillbaka! Mycket som var sig likt, men visst märktes det att en hel del hade hänt under två påfrestande år. Under veckan gjorde vi flera fina utflykter tillsammans med vår grupp och stickade tillsammans på vårt mysiga hotell. Det blev många kära återseenden och några nya favoriter - inte minst hos de nya lokala garnproducenterna vi kom i kontakt med. Du träffar en av dem i detta avsnitt; Sheila Halcrow som startat Laxdale Yarn.
Här kommer den spännande fortsättningen på vår resa till Island. I detta avsnitt handlar det om ullen, garnerna och tröjorna. Finns det ett hemligt lager Léttlopi bredvid spinneriet? Vi har också fått en sällsynt intervju med Istex chefsdesigner Védís Jónsdottir, kvinnan som skapat Riddari. Det droppas många namn på de tröjor vi pratar om, men frukta ej - alla länkar finns på vår blogg nordknit.blogspot.com
Det mest spännande med vår resa till Island var varken den dramatiska naturen eller det fantastiska garnet, utan alla häftiga kvinnor vi träffade som drev sina egna företag mer eller mindre baserade på ull.
De spinner, färgar, stickar, sköter får och forskar om gamla stickade plagg.
Vi har simmat runt i Johannes imponerande mängd provlappar med nya och nygamla garner. Det blev ett nördigt samtal ner på fibernivå, men du får också veta vad ett blow-garn är för något, om att sticka med en tråd ull + en tråd mohair samt varför plast ibland kan vara ett bra material. På bloggen nordknit.blogspot.com finns fakta om alla garner som nämns i avsnittet.
Kerstin Neumüller är mångslöjdare, författare till tre hantverksböcker och drömmer aldrig om att resa utomlands, bara bakåt i tiden. Kerstin längtar efter att leva i en värld där det finns mer hemgjorda grejor.
Vi har träffat Celia Dackenberg med anledning av hennes nya bok Naturtröjor. I avsnittet hör du mer om om plaggen och arbetet med boken. Vi kommer även in lite på hönsestrik och att sticka på 70-talets stormöten.
Att återskapa en halsduk som skymtar i ett par avsnitt av en TV-serie – det måste väl ändå vara enklast tänkbara stickning? Eller? I detta avsnitt berättar vi om det hejdundrade haveriet med Herriots halsduk.
Det blir också en liten trendspaning om vilken färg som kommer dominera under året.
Carina Olsson, som har gjort den första svenska Fair Isle-boken, berättar om inspirationen bakom de vackra färgerna och de fina modellerna som hon har stickat upp med enbart traditionella mönster. Heléne och Johanne bidrar med hänförda suckar och förtjusta utrop.
Obs! Boktävling finns på bloggen.
Det är dags att avliva myten om att växtfärgning bara ger smutgula och bruna färger. Nu blir det istället en härlig samling härvor i regnbågens alla nyanser.
Lyssna på när Anna Bauer och Eva Zethraeus berättar om hur de växtfärgar på ett nytt sätt, med bland annat spännande svampar – och utan giftiga kemikalier. Men den allra viktigaste ingrediensen för att lyckas är... tålamod!
Vi tog oss igenom 2021 - detta år som visade sig i mångt och mycket fortsätta ge mer av samma som 2020 bjöd på. Vi har fått värdesätta det som ändå blev av och räkna de lyckliga stunderna blott... I årets första avsnitt summerar vi traditionsenligt det gångna stick- och poddåret samt spanar in i det nya året och vad vi kan förvänta oss under 2022.